tarihinde yayınlandı

Natural Process – Kurutulmuş İşleme

Natural process diğer bir adıyla doğal , kuru işleme kahve yetiştiricilerinin kullandığı en eski kahve işleme metodu olarak bilinmektedir. Halen bir çok çiftlikte kullanılan en yaygın işleme metodudur. Özellikle Arabica türünün anavatanı olarak bilinen Etiyopya gibi bir çok ülkede sıklıkla kullanılmaktadır.

Doğal işlenen kahvelerin diğer işleme yöntemlerine göre daha meyvemsi tatlar barındırdığı bilinmektedir. Yaban Mersini, Ahududu, Çilek gibi baskın meyvemsi tatlar bu yöntemde daha belirgin hal almaktadır.

                Çok nemli, kuru, sıcak ve güneşli iklimlerde doğal işlemenin daha yaygın olarak kullanıldığı aşikardır. Maliyet açısında diğer yöntemlere göre daha ucuzdur. Doğal işleme meyvemsi tatların çekirdeklere daha fazla nüfus etmesinden ötürü bu iklim tipinde çeşitlilik açısından daha önemlidir.

                Doğal işleme öncelikle olgunlaşmış kahve kirazlarının el ile toplanmasıyla başlar (Handpicking). El ile toplanan olgunlaşmış kahve kirazları küfelere konularak, işleme istasyonlarına götürülür. Bilindiği üzere ıslak işleme metotları, kahve çekirdeklerinin kahve kirazlarından en kısa sürede ayrılması için kullanılan yöntemlerdir. Doğal işleme metodu ise bu süre oldukça uzundur. Kahve kirazları toplandıktan sonra 8-12 saat sonra ıslak işleme metoduna başlanır.

                Natural process ‘te olgunlaşmış meyveler bir bütün olarak işleme tabi tutulur, deriler, musilaj ve dış kabuk ayrıştırılmaz. Kurutma alanına gitmeden önce kahve kirazları en iyi ve olgunlaşmış meyveler kalacak şekilde, boyutlandırılır, ölçülür, raporlanır. Daha sonra hasır örgüler üzerine ve/veya beton üzerine serilerek fermantasyon sürecinin devam etmesi sağlanır. Kahve kirazları toplandıktan hemen sonra fermantasyon süreci başlar, güneş ışınları ve sıcaklık bu fermantasyon sürecinin hızlandırılması için gereklidir. Süreç sıcaklık ve güneşin etkisiyle daha hızlı bir hal alır.

                Doğal işlemede artan fermantasyon etkisiyle kahve kirazlarının aralarında oluşabilecek küf ve diğer kusurların oluşmaması için gün içerisinde 2 – 3 defa harmanlanarak, karıştırılır. Kurutmanın ve fermantasyonun eşit bir şekilde kahve kirazlarına yayılması sağlanmış olur. Bir başka etkisi ise havalandırmanın oluşması içindir.

                Aynı zamanda harmanlama esnasında, kusurlu çekirdekler birçok kez ayrıştırmaya ve toplanmaya  zemin hazırlar, kusurlu çekirdeklerin ayrıştırılması ve toplanması her harmanlamada devam eder. Bu kalitenin artması için gerekli bir süreçten ibarettir.

                Doğal işleme, ıslak ve bal işleme yöntemlerine göre daha uzun süre devam etmektedir. Ortalama  3 – 4 hafta süre devam eder. 4 hafta sonunda kirazlardaki nem oranı %11 seviyesine düşmesi beklenmektedir.

                Kahve kirazlarının kurutma işlemenin tamamlanmasında sonra kabuklarının ve derilerinin temizlenmesi için değirmene götürülür ( Mill ). Burada Hulling machine ( Coffee Huller ), adı verilen bir makine yadımıyla kahve çekirdeklerinden , deriler ve kabuk ayrıştırılır. Ayrıştırma tamamlandıktan sonra kahve çekirdekleri temiz bir yapıya bürünür. Akabinde bu kahve çekirdekleri  çuvallara doldurularak istiflenecek ve satılacakları depolara sevk edilirler.